Tradycja, smak i zdrowie- kuchnia portugalska
Kuchnia portugalska, choć jest mało znana, to swoim smakiem nie przypomina żadnej innej kuchni. Składa się ona z prostych, pożywnych i zdrowych dań. Tradycje kulinarne są tam przekazywane z pokolenia na pokolenie, a także pielęgnuje się tam tradycyjne uprawy, przetwórstwo i przechowywanie plonów.
Portugalczycy bardzo cenią mięso i owoce morza. Najbardziej charakterystyczną potrawą tej kuchni jest suszony dorsz pieczony z ziemniakami, czosnkiem i jajkiem. Z dań mięsnych najbardziej cenioną jest wieprzowina pieczona z małżami.
Jada się tam także dania z wołowiny, jagnięciny, baraniny i drobiu. Najchętniej spożywane przez Portugalczyków jest ciasto drożdżowe z kawałkami kurczaka, kiełbasy i dwoma rodzajami szynki, podawane z odrobiną oliwy z oliwek i cebulą. Zupy w Portugalii jada się rzadko, jednak najbardziej charakterystyczną z nich jest zielona zupa, sporządzona z włoskiej kapusty, czosnku, cebuli, ziemniaków i kiełbasy, która uznawana jest za potrawę narodową.
Dania najchętniej przyprawia się czosnkiem, cynamonem, curry, czarnym pieprzem, ostrym sosem chili oraz oliwą z oliwek.
ekologiczne sztućce